
MAMOOVE & baby

Sporten meteen na de zwangerschap? Ja, dat kan!
De periode na de bevalling staat alles in het teken van je kleine engel, je gezin en een nieuwe routine. Voor je het goed en wel beseft plaats je jezelf op de achtergrond ... Met MAMOOVE proberen we ook aandacht aan jouw herstel te geven.
MAMOOVE begeleidt je op jouw weg om je weer wat fitter te voelen. Samen met andere mama's kun je wekelijks een veilige training volgen. Breng je baby gerust mee! Je kan samen met je kleine wondertje sporten, want geef toe, terwijl je in die guitige oogjes kijkt, krijg je dubbel zoveel energie! Is je baby moe, dan kan ie slapen terwijl jij je in het zweet werkt. Alle baby's hebben huiluurtjes, dus zit er niet mee in dat juist jouw kleintje zal huilen, dat hoort erbij. Wil je voeding geven, neem eventjes tijd voor jullie tweetjes. Voel je vooral thuis bij MAMOOVE!
Heb je nog kids? Breng ze gerust mee! Er is voldoende speelruimte voorzien
Wanneer terug sporten na de bevalling?
Een bevalling en ook de periode daarna vragen veel van je lichaam. Je baby'tje vraagt veel van jouw energie, terwijl jijzelf nog wat zoekende bent naar een evenwicht, je lichaam de nodige tijd nodig heeft om weer te herstellen en je vaak ook niet zoveel slaap hebt. Neem daarom de eerste 6 tot 8 weken voldoende de tijd om wat te bekomen. Probeer die eerste weken rekening te houden met het volgende:
- Plan voldoende rustmomentjes in en geef jezelf de tijd om te herstellen.
- Let op je lichaamshouding als je beweegt, vooral als je je kindje of de maxi cosi draagt. Gebruik je buikspieren niet om uit je bed of een zetel te komen. Draai je liever op je zij of duw op met je armen.
- Let op je ademhaling (heel belangrijk!): adem telkens uit als je kracht zet, bv als je de maxi cosi opheft, als je uit een diepe zetel komt ...
- Probeer elke dag minstens 10 minuutjes te bewegen, zoals een wandelingetje maken.
- Ontspan je lichaam voldoende en rek regelmatig de spieren die stijf zijn (bv je schouders en je nek). Na een voeding zat je misschien wat verkrampt, probeer daarna met warmte en rek alles weer los te maken.
- Probeer dagelijks je bekkenbodemspieren en je diepe buikspier op te spannen. Hou dit een aantal tellen vol, maar vergeet niet om minstens evenveel tellen volledig te ontspannen. Heb je geen idee hoe dit moet? Vraag het eens aan de kiné, gynaecoloog, huisarts, vroedvrouw of spring eens binnen bij Mamoove ...
- Had je een keizersnede? Hou er rekening mee dat je pas ten vroegste 8 weken na de bevalling start met lichte belasting (die eerste 8 weken zijn heel belangrijk om te herstellen). Het is een goed idee om een littekenmassage te laten doen bij de kinesist, dit stimuleert de doorbloeding en helpt verkleving van de weefsels voorkomen (wat op zijn beurt toekomstige klachten kan vermijden zoals diastase, verzwakte bekkenbodem of lagerugpijn).
Een gynaecoloog focust zich vooral op de bevalling en de baby. Na ongeveer 6 weken na een (vaginale) bevalling is de wond in je baarmoeder geheeld en heb je de eerste stappen van het herstel gezet, maar besef dat er nog heel wat bij komt te kijken! Nu zomaar volle bak weer beginnen sporten, zet heel veel druk op je gewrichten, waardoor je spieren en bindweefsel de kans niet krijgen om te herstellen. Het is belangrijk om tijd te nemen om de functie van je core te herstellen om zo op lange termijn pijnvrij en effectief te kunnen bewegen en klachten zoals lage rugpijn, last van nek of incontinentie te kunnen voorkomen. Zeker in de eerste 6 maanden na je bevalling ben je gevoeliger voor dit soort klachten indien je niet bewust aan de slag gaat met het herstellen van de functie van je core.
Vanaf 6 weken (bij vaginale bevalling) of vanaf 8 weken (na een keizersnede) kan je bij Mamoove terecht om je core te herstellenen terug op te bouwen naar een sterke en gezonde basis.
Opgepast: heb je in de familie mensen met bekkenbodemklachten of een verzakking? Aangezien dit genetisch is, raadpleeg je best een bekkenbodemfysiotherapeut en wacht je 12 maanden met high impact sporten.
Sporten bij Mamoove
- een wekelijkse combinatie van spierversteviging, uithouding en flexibiliteit
- aandacht voor herstel van je hele lichaam en specifiek het versterken van je diepe core
- we sporten in kleine groepjes
- inspirerende ervaringen uitwisselen met andere mama's
- samen met je baby'tje
- je andere kinderen kunnen mee komen, dus geen oppas nodig
- persoonlijke aandacht van de coach
- eigen cardio-vorderingen via persoonlijk schema
- een eigen sportroutine zoeken en opbouwen
- inclusief sportverzekering