Wanneer terug sporten na een bevalling?

Een bevalling en ook de periode daarna vragen veel van je lichaam. Je baby'tje vraagt veel van jouw energie, terwijl jijzelf nog wat zoekende bent naar een evenwicht, je lichaam de nodige tijd nodig heeft om weer te herstellen en je vaak ook niet zoveel slaap hebt. Neem daarom de eerste 6 tot 8 weken voldoende de tijd om wat te bekomen. Probeer die eerste weken rekening te houden met het volgende:

  • Plan voldoende rustmomentjes in en geef jezelf de tijd om te herstellen.
  • Let op je lichaamshouding als je beweegt, vooral als je je kindje of de maxi cosi draagt. Gebruik je buikspieren niet om uit je bed of een zetel te komen. Draai je liever op je zij of duw op met je armen.
  • Let op je ademhaling (heel belangrijk!): adem telkens uit als je kracht zet, bv als je de maxi cosi opheft, als je uit een diepe zetel komt ...
  • Probeer elke dag minstens 10 minuutjes te bewegen, zoals een wandelingetje maken.
  • Ontspan je lichaam voldoende en rek regelmatig de spieren die stijf zijn (bv je schouders en je nek). Na een voeding zat je misschien wat verkrampt, probeer daarna met warmte en rek alles weer los te maken.
  • Probeer dagelijks je bekkenbodemspieren en je diepe buikspier op te spannen. Hou dit een aantal tellen vol, maar vergeet niet om minstens evenveel tellen volledig te ontspannen. Heb je geen idee hoe dit moet? Vraag het eens aan de kiné, gynaecoloog, huisarts, vroedvrouw of spring eens binnen bij Mamoove ...
  • Had je een keizersnede? Hou er rekening mee dat je pas ten vroegste 8 weken na de bevalling start met lichte belasting (die eerste 8 weken zijn heel belangrijk om te herstellen). Het is een goed idee om een littekenmassage te laten doen bij de kinesist, dit stimuleert de doorbloeding en helpt verkleving van de weefsels voorkomen (wat op zijn beurt toekomstige klachten kan vermijden zoals diastase, verzwakte bekkenbodem of lagerugpijn).

Lukt dit allemaal behoorlijk, dan kun je vanaf 6 weken (bij vaginale bevalling) of vanaf 8 weken (na een keizersnede) bij Mamoove komen sporten. De eerste 4 maanden na een bevalling trainen we nog niet te intensief, maar bouwen we vooral een sterke basis op (stevige core, juiste ademhaling, correcte lichaamshouding, goedfunctionerende bekkenbodemspieren).

Geef je borstvoeding? Dan kan je zeker ook sporten! Lees eerst kort eventjes onze pagina 'borstvoeding'.

Opgepast: heb je in de familie mensen met bekkenbodemklachten of een verzakking? Aangezien dit genetisch is, raadpleeg je best een bekkenbodemfysiotherapeut en wacht je 12 maanden met high impact sporten.