top of page

Zwanger & sporten

Zwanger? Proficiat!

Fijn dat je graag wil blijven sporten en bewegen.

Op deze pagina vind je alvast een beetje info om je op weg te helpen!

Bridge Pose

Is het ok om te sporten als je zwanger bent?

Soms hoor je het advies: “Neem je rust, spaar je energie.” Maar voor niemand is het goed om maandenlang niet voldoende te bewegen. Vandaar dat wie houdt van sporten en bewegen, dat vooral moeten blijven doen. Maar ook als je geen sporter bent, is het een goed idee om veel te bewegen tijdens de zwangerschap.

 

Sporten en bewegen tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je ongeboren kindje! Je baby'tje krijgt onder andere meer voeding en zuurstof doordat de placenta beter doorbloed raakt en wordt vaak in slaap geschommeld terwijl de mama beweegt. Ook het herstel na de bevalling verloopt vaak vlotter. Bovendien heeft sport en bewegen een positief effect op je energie.


“Zolang het goed voelt, mag je alles blijven doen” Dit is ook een advies dat je vaak hoort. Helaas klopt dit niet. Sporten is heel goed, maar door je veranderende lichaam is het aangeraden om het sporten aan te passen om zo blessures te voorkomen. Er zijn een heleboel afwegingen die we moeten maken om je core en bekkenbodem sterk en gezond te houden. Niet alleen voor nu, ook voor op lange termijn. Trainen gaat daarbij niet alleen om de vraag of een oefening wel/niet kan, maar ook is het belangrijk dat je de intensiteit aanpast naar de veranderingen die je lichaam doormaakt. Dit is niet de tijd om je grenzen te verleggen, maar wel om je grenzen te respecteren en soms bij te stellen. Je trainingen zien er anders uit en dat is oké en tijdelijk :-) Een zwangerschap en een bevalling zijn twee van de fysiek zwaarste momenten in je leven, dus moet je daar de trainingen naar aanpassen. Je gaat toch ook geen marathon lopen zonder er specifiek voor te trainen?

Pregnant Woman Working Out

Welke sporten raad je aan?

Wandelen, zwemmen en fietsen zijn goede en laagdrempelige manieren om te bewegen. 


Krachttraining en mobiliteit zijn een van de meest effectieve trainingsvormen tijdens de zwangerschap. Het verbetert je lichaamshouding en versterkt je buik-, rug- en bekkenbodemspieren, wat tijdens en na je zwangerschap van groot belang is. Tijdens je zwangerschap komt er meer druk op je bekken, bekkenbodem en wervelkolom te staan. Je lichaam is minder stabiel want je bindweefstel en ligamenten kunnen niet meer zoveel spanning leveren. Je kan dus niet zomaar alle sporten blijven doen. Het is heel goed om te blijven bewegen, maar wel aanpassen aan je veranderende lichaam. Ik raad je aan om te sporten onder goede begeleiding om blessures te voorkomen. 

Kom je graag eens meedoen bij Mamoove? Schrijf je in voor een gratis proefles!

Pregnant Yoga

Welke sporten raad je af?

 • Vermijd alles met high impact zoals lopen, touwtjespringen, zumba ... Dit zet te veel druk op je rompspieren waaronder je bekkenbodem en bovendien zijn jouw gewrichten nu veel instabieler door het hormoon relaxine.

 • Vermijd zware cardio zoals spinning, intensief zwemmen ... Dit geeft te snel verzuring, is niet goed voor de hormonenbalens, je hebt te weinig zuurstof en raakt sneller oververhit.

 • Vermijd sporten met veel draaibewegingen zoals voetbal, dansen, padel ... Je gewrichten zijn erg instabiel dus de kans dat je je voet verzwikt of valt is groter.

 • Vermijd sporten met een hoog valrisico zoals paardrijden, skiën, wielrennen ...

 • Vermijd diepzeeduiken en parachutespringen.

 • Vermijd sporten onder hoge temperaturen zoals hot yoga.

Stop onmiddellijk met sporten bij: te hoge bloeddruk, duizeligheid, plotse hoofdpijn, misselijkheid of braken, terugkerende harde buiken, pijn op de borst of vaginaal bloedverlies. Breng je verloskundige op de hoogte.

Pregnancy Photoshoot

Waarom sporten bij Mamoove?

 • goed voor jou én je kindje!

 • een wekelijkse combinatie van spierversteviging, uithouding en mobiliteit

 • specifieke aandacht voor de rompspieren, waardoor de kans op bekken- en rugklachten vermindert

 • tips en adviezen over sporten tijdens de zwangerschap. Ik leg je ook uit waarom je bepaalde dingen beter wel of beter niet kan doen, zodat je je eigen lichaam nog meer leert begrijpen en zo zelfverzekerder naar de bevalling toe leeft.

 • een getraind lichaam helpt je bovendien bij de bevalling en een vlot herstel
  (een gezonde, getrainde spier herstelt namelijk sneller dan een niet-getrainde spier)

 • je slaapt beter (je energiepeil stijgt, waardoor je vermoeidheid daalt)

 • kans op zwangerschapsdiabetes daalt

 • we trainen in kleine groepjes

 • inspirerende ervaringen uitwisselen met andere mama's

 • heb je nog kinderen, dan kunnen die meekomen, dus geen oppas nodig

 • persoonlijke aandacht van de coach

 • persoonlijk schema bij de toestellen

 • een nieuwe sportroutine zoeken en vasthouden tijdens de hele zwangerschap

 • inclusief sportverzekering

Pregnant Belly

Ik doe mee!

Pregnancy Yoga
footer-portrait-of-a-mom-and-breast-feeding-baby-2023-11-27-05-34-02-utc-2048x535.jpg

Welcome

Mamoove werkt graag samen met andere professionals om jou tijdens je zwangerschap zo goed mogelijk te ondersteunen: zwangerschapsyoga, zwangerschapsmassage, vroedvrouwen, bekkenbodemkiné's ... Graag zet ik ook het prachtige samenwerkingsverband 'Prenatale sessies' in de kijker! Het zijn workshops gegeven door een team van artsen, vroedvrouwen en lactatiekundigen in Wevelgem, die jou ondersteunen en informeren zodat je vol zelfvertrouwen naar die bevalling toe leeft! We gaan voor een zorgeloze start van het nieuwe leven :-)

Mamoove specialiseerde zich tot pre- en postnataal fitness expertisecentrum. Het moederschap kan uitdagend en veeleisend zijn en sporten is vaak de laatste gedachte. Gelukkig ontdekken meer en meer mama's hoe fijn het is als het wel lukt om lekker te bewegen, met of zonder je kinderen, en hoe fit en blij je daarvan wordt.

bottom of page